Tål att tänkas på..!

Växthuseffekten – mediedrama eller reellt hot?

Är det här med växthuseffekten så allvarligt som medierna får det att låta som dagligen i våra tidningar? Vad är det då som har påverkat vårt klimat för att det har uppmärksammats så här mycket? Har det varit vi människor som har varit så oförsiktiga mot jorden eller är det rent av dags för ett nytt klimatbyte?

Nu ska jag sträcka mig långt bak i tiden, rättare sagt 208 miljoner år. Då var det en geologisk period som kallades för Jura och det var då vi hade dinosaurier på jorden. Då var klimatet varmt, fuktigt och behagligt. Jorden blev grönare, öknarnas utbredning minskade och syrehalten i luften var högre. Så varför ändrades klimatet då och varför dog dinosaurierna ut? Det kan vi inte skylla på människorna! Alltså måste det ha varit miljön och tiden som gjort det själv.

Om vi inte går så långt tillbaka utan bara sträcker oss tillbaka ca 10000 år då istiden slutade i Sverige. Var det vi människor som påverkade det då? Det har jag svårt att tro eftersom då fanns det inga människor i Skandinavien. Därför måste det ha varit tiden och miljön som har tyckt att det då var dags att byta klimat igen. Där emellan har vi haft en rad olika klimatförändringar som skett automatiskt.

Jag tror alltså att det är jorden som själv ändrar klimatet här på jorden. Det är inte meningen att vi ska ha ett och samma klimat på jorden alltid utan för att det ska bli förändringar och kunna föra evolutionen framåt så ändras klimatet. Jag tror visserligen att det är vi människor som har skyndat på processen extremt nu under 1900 – talet då vi har bidraget med att släppa ut mycket koldioxid och andra växthusgaser. Det gör vi genom att köra bil och flyga så mycket som vi gör. Även våra industrier släpper ut mängder med koldioxid och det började redan på 1750 – talet då industrialismen började. Det har då lett till att jordens medeltemperatur har ökat ca 1ºC de senaste 100 åren och vattennivån stigit med ca 10-20 cm. Detta är något som jag absolut tror hade hänt ändå men vi människor har som sagt påskyndat det väldigt mycket.

Jonas Pettersson skrev en debatt ”Bluff om klimatet” i Aftonbladet den 20 augusti 2008 där han bland annat tog upp att vi i Sverige får en väldig ensidig bild av klimatdebatten. Vilket jag absolut håller med om. Det pratas väldigt mycket om miljön och klimatförändringarna och de flesta politiker är insatta i miljöfrågor utan att egentligen komma någon vart. De påstår att vi människor håller på att förstöra vår jord men de kommer inte fram till någon lösning och på dem låter det som om något radikalt måste ske men som inte händer. Om det nu är vi människor som har påverkat det så mycket så tycker jag att bland annat biltillverkningen ska upphöra så vi får åka mer kollektivt, att vi ska börja odla delar av vår egen mat själv igen så som vi gjorde förr i tiden så att råvarorna inte färdas så långt med transporter. Att vi slutar resa för nöjets skull och istället hitta våra fina smultronställen i vår närhet så vi kan spendera vår lediga tid där istället och ta oss dit på cykel givetvis. Vi kan även försöka dra ner på våra industrier som står för mycket utav utsläppen.

Nu är vi på väg in i en ny och varmare tid på jorden, orsakat av den globala uppvärmningen eller jordens naturliga temperaturcykel är upp till var och en att tycka fritt om men jag tror absolut att det är dags för ett nytt klimat. Efter denna värmeperiod som vi är på väg in i så tror jag att en ny istid kommer att bryta ut. Inte idag och inte i morgon men om 20000 – 30000 år. För det är så som är naturligt för jorden.
En uppsats jag skrev i höstas om växthuseffekten.


Kommentarer
Postat av: Emma

väldigt bra! Håller faktiskt med, har också tänkt på det där...bra pamela!

2010-04-23 @ 09:50:31

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0