Klicker-info

Kan berätta kort om vad klicker är o vad den används till och hur.

Det är en lite "sak" som kan se ut på lite olika sätt men principen är den samma. Man får först klicka in hunden, dvs sitta klicka-godis-klicka-godis-klicka-godis, så hunden förstår att klick betyder godis.
Sen kan man använda den som ett belöningssätt, ett mycket snabbare o korrektare än ord o godis. För har man klickat så vet hunden alltid att där kommer en godisbit.
Man kan också använda den till operant inlärning, där hunden får tänka själv på vad den ska göra. Ex, jag kan ha hunden framför mig men så vill jag att den ska gå m bakbenen åt vänster, så den vet om att den har en bakdel + att den ska börja använda den. Då klickar jag i början så fort den lyfter ena tassen så den vet att det har något m tassen o göra. Sen ökar man kraven hela tiden efter hand den böjrar lära sig att det e när den lyfter tassen den får beröm o klick.
Så det är ett sätt där man kan belöna mer snabbt och exakt o sen får hunden godiset. Ungefär så går det till i snabba drag. :D

Utställning i Burlöv

image13

Ja så var det dags att åka på utställning på Burlövs brukshundklubb, där jag tävlade för första gången i april. Kimba var så fin kammad o mysig i sin fluffpäls. Så 8.00 ringde min klocka o vi gick upp o fixade sistan så runt 8.50 körde vi mot Burlöv.

Så kom vi dit där o anmälde att vi kommit, köpte ett program o gick o satte oss vid vår ring bland de andra briarderna =)

Vid 10.00 startade bedömningen i vår ring o innan vår klass var där 2 kelpiesar o 2 autralian sheepdog före briarderna så de var snabbt avklarade. Sen började briarderna o alla var så fina o mysiga. 2 st 4 månader valpar, så ulliga o gulliga =) Sen blev det min o Kimbans tur o vi hade en till, Eva hon vi ska köpa vår nästa valp av också i vår klass. Vi fick först båda första pris o sen vann hon över oss. Hennes hund var så fin, men inte finare än Kimba tyckte jag :P men vi får inga priser eftersom kimba e överbyggd bak, dvs hennes framben e kortare än bakbenen, så nu har jag nog kommit fram till att vi ska satsa på tävlingarna i stället för o ställa ut henne. Hennes kritik löd:

Välprop, rätt "angulär". Snyggt huvud med passande utffyllt nosparti.

Passande bredd på skallen. Utmärkta höjdansatta öron. Bra halslängd.

Kunde önskas lite stramare i överlinjen. Verkar i dag lite överbyggd bak.

Underarmen fram kunde önskas lite längre i förhållande till bakpartiet.

Mycket bra päls. Korrekt torr. Rör sig ganska bra. Har 2 korrekta vargklor på bakstället.


SKITBRA kritik men det m hennes överbyggdhet hindrar oss att "komma vidare"


Men Kimba skötte sig som vanligt o var så underbar o hon e alltid finast vad alla nu än säger :) <3

Träningstävling på bruks =)

I dag sov jag över hos Lord o sen vid 13 tiden åkte vi tåg, tåg o buss hem igen =) det gick bra, Kimba e en superhund! Sen gick vi så vilade jag lite, tog en ipren o gick o la mig för jag mådde/mår inte så bra. Har feber o lite svimningskänslor =/.
Men eftersom träna hund e typ det största intresset tg jag mig till bruks för vi skulle ha träningstävlling idag. DVS man gör som det går till på tävling men vi pratar lite mellan momenten o får mycket muntlig + skriftlig kritik o en massa tips, alltså är det skitskoj! Men i dag fick vi inga poäng på momenten utan bara kommentar, vilket inte spelade så stor roll. Så här lyder mina kommentarer:

Linförighet: Lite snus i början, BRA kontakt, lite trängning i v. sväng. Något sned sittning.

Läggande under gång: ca 4 steg innan lägganet (från kommando till ligg), DK från föraren (kollade fall hon la sig), halvt sitt när momentet var slut

Inkallande: Bra tempo, sned sitt

Ställande: Ställande bra (1 steg balans), sned sitt

Apportering:

Hopp över hinder: Sned sitt vid utgångsposition, bra ingång

Så jag är verkligen nöjd m dagens träning o träningstävling :) min lille Kimban är så bäst! <3

Ge din hund...

Ge din hund ett slag  -  och den ger dig sin förlåtelse


Ge din hund dina hårda ord  -  och den ger dig sin underkastelse


Ge din hund av din irritation  -  och den utplånar sig för dig


Ge din hund dina krav  -  och den ger dig sin lydnad


Ge din hund lite av din oro  -  och du får oändlig tröst


Ge din hund dina tårar  -  och den ger dig balsam med sin tunga


Ge din hund lite av din ensamhet  -  och den ger dig sin trygghet


Ge din hund lite uppmärksamhet  -  och den ger dig all sin välvillighet


Ge din hund ett vänligt ord  -  och den ger dig all sin kärlek


Ge din hund lite av din glädje  -  och den ger dig hundrafalt tillbaka


Ge din hund lite av din kärlek  -  och den ger dig hela sin själ


Promenad i solen :D

image11

I dag tog vi en promenad i solen i byn :D det var härligt. Tränade lite också på en gräsmatta o det gick väldigt bra! :D får träna som tusan nu för snartsnart (söndag) är det tävling som gäller! :D ska bli skoj skoj!
Vi gickiaf i byn igen, tog nästan samma runda fast baklänges. Mötte en man m en hund o då skällde de skitmycket på varann men när kimba gjorde som jag ville klickade jag o då var hon i en annan värld. Den som nu kommit på Klickern e ett geni ;D det känns så ibland iaf :)Nu ska jag köra till skolan! Hörs kanske sen!

Långhårig hund = pälsvård

image9


som sagt så behövs där en del pälsvård eftersom hon har en del päls, men det är ändå inte så mycket som man kan tro =) Jag borstar igenom henne Max 1 ggr / veckar o då har hon lite tovor men inte så farligt. Så det är lagom m pälsvård för min del + att jag älskar såna pälsar som den rasen har. Så här kommer då en före bild o en efter bild på min lilla vovve som är så duktig =)

image10

Promenad i ösregn!

image8

I dag e det ju inte det roligaste vädret. Men det blev uppehåll för ett tag o då snabbade jag mig ut m Kimba men hann knappt ut förräns det började ösa ner igen xD

ajja vi var redan ute så vi fortasatte vår lilla stund i regnet :) Vi gick rundan i byn, så när jag kom till tunnlen så släppte jag henne lös =) hade min klicker m mig o det funkade hur bra som helst =) så hade jag som mål att ha henne lös fram tills en lekplats, kanske 150-200 meter men det gick så bra så vi fortasatte en skitlång runda i byn, eller det blev kanske det dubbla men dte kändes länge o det gick skitbra! O hon har koll på mig för hon märker direkt när jag försvinner =)

Nu ligger hon o torkar i tvättstugan o när hon torkat ska hon kammas :) <3


Dags o börja lite mer på henne?

image7

Jag e då lite rädd/orolig/feg/mammig/känslig- kalla-det-vad-man-vill m Kimba.

Alltså jag vågar sällan ha henne så mycket lös.. eftersom jag är rädd att hon ska springa i från mig. Visst hon hade kommit tillbaka det vet jag, om det då inte hade hänt något på vägen.

Men nu i några dagar så har jag gått o gömt mig lite när hon varit lös o så.. Sån träning hon skulle fått mer av som valp. Men bättre sent än aldrig, så nu ska dte bli hon som ska ha koll på mig o inte tvärtom. Det kommer att kräva mycket träning och kommer säkert att ta tid, men jag känner att jag måste börja, vill ha henne lös Ännu mer än vad jag har.

I går var det mors dag o eftersom min "mor" e i USA blev vi nerbjudna till Nicklas föräldrar, billy o annika. Det var trevligt, god mat, trevligt sällskap + att jag fick köpt en bas xD haha men det e en annan sak.
Iaf så efter maten gick jag o Lord en runda m Kimba - Nästan helt LÖS!!! det var kanske 1/5 jag hade henne kopplade Max. Det gick bra. Gick o gömde mig/oss ibland då letade hon upp oss. Byte håll utan att hon såg det då kom hon genast efter oss, när hon då märkt att vi bytt håll. Så då blev jag helt glad. Visst hade där kommit en katt eller så hade hon säkerligen sprungit men jag måste börja nånstans. Gjorde massor av inkallningar utan att koppla henne, fick godis i bland, kallade in henne m jämna mellanrum o fick henne att "gå här". En annan hund kom cyklandes bakom oss o då kopplade jag henne men hon gick fortfarande bra o då framför oss var där en liten hund men då svängde de upp i en gata till höger o då släppte jag Kimba igen. Hon visste att de var där till höger men hon visade inget större intresse att gå dit.

Så nu ska jag ha henne lös på varje promenad. Om det bara är 1 meter eller 5 eller 500 meter, det känns just nu som om det inte spelar nån roll, bara hon är lös. Jag ska också ha klickern m mig för o försöka träna lite m den i detta "momentet".

Ajja, jag var glad o stolt i går iaf att vågade ha henne lös :D Min finaste Kimba <3

Kursavslutning på bruks!

image4


Ja tyvärr så har den ena kursen, förberedande tävlingslydnaden tagit slut ;/ lite trist eftersom det är så himla skoj o träna hund!
Men så i dag så var det avslutning där m lekar o massor av bus =) Vi blev indelade i 4 lag med ca 4 ekipage i varje, sen var där fyra stationer som man skulle gå till och samla poäng i.
Jag o Kimba hamnade i Lag 1 m 3 andra, 1 som jag gått kurs m. Vi började på Äggapporteringen, dvs vi fick ett ägg, sen skulle hunden hålla det i munnen en kort stund och så fick man då poäng =) Det gick bra för oss, jag o kimba fick 1 poäng (tur att vi har tränat apportering som gnyar de senaste veckan;) )

image5

sen gick vi vidare till upphittaden av föremål, där det låg typ 15 saker i en ruta, eller mellan 4 koner låg alla sakerna, så visade hunden intresse för en sak fick man 1 poäng, om hunden tog upp det o gav till föraren fick man 2 poäng =) det var himla skoj.. kimba visade intresse för alla o jättemånga ggr o tog upp några saker till mig :D
sen gick vi till hundbowlingen, då det då stod 6 pet-flaskor zick-zack, så skulle man snabbast möjligt välta de o den som fick den snabbaste tiden räknades. Jag o kimba fick vårt lag snabbaste tid (H)
Sista momentet var den populära korvapporteringen o kimba blev Galen för han hade gjort det förut så hon drog som satan o visste att där väntade korv, o när vi ställde upp för o börja så kollade hon bara mot korven xD vilket blev att vi bara kom typ 50 cm från starten o sen var korven slut.

image6

Sen hade vi den populära staffeten! det e det roligaste som jag sett framemot flera dagar :D då skulle man först under 2 stolpar m ett plastsnöre om, sen skulle man gå slalom mellan koner, sen var där en stol, då skulle vi förare sätta oss på stolen o hunden skulle sitta på marken sen när hunden satt så kunde man springa vidare o då var det slalom då bara hunden skulle gå slalom o sen var där 2 hinder o sen en pinne, sen skulle man tillbaka :D

Åkte till Lord

image3


I går åkte jag upp till Lord, bara det e en väldigt bra träning i sig, men Kimba e så fruktansvärt okomplicerad att ha m sig så det gör allt så lätt :) o ännu bättre var att de som satt vid de 3 andra sättena vid oss var trevliga o pratade m oss hela tiden =)
När jag kom upp till vinslöv gick jag runt o sen tränade jag m småbarnsfamilj som störning som lekte på en lekplats. Blev väl alla momenten i Lydnadsklass 1 o det gick bra men det var så varmt så hon var lite seg =) Himla skoj att apporteringen har börjat gå bra :D det gör mig så glad :D
Sen hade jag henne lös på en lång mysig väg o lekte kurragömma så det var hon som skulle hålla koll på mig o det gick bra =)
I dag gick vi en runda m henne o det gick också skitbra. Vi gick in på fotbollsplanen där vi släppte henne o så skulle vi se fall hon "vallade" oss om vi gick åt varsitt håll, men hon höll sig hos mig hela tiden så det gick ju inte så som det skulle gå =P
Snart ska vi åka hem o då blir det ju liknande träning ner, men det ska säkerligen också gå bra :)

Tack o hejs! <3

Gårdagens bruksträning!

image2

Igår var det sista träningen på - Förberedande Tävlingslydnad. Har redan gått den kursen 1 ggr men fick gå den igen eftersom det var för lite anmälda till nästa kurs, Tävlingslydnadskursen.

Vår träning på bruks går till så att vi är 2 o 2, så tar vi ut 1 hund i taget så kollar den andra på och ger beröm o kritik! jättebra träning om jag får säga det själv!

I går så tränade vi (Kimba o jag) på alla momenten i lydnadsklass 1 och det gick verkligen bra! Shit vilken hund jag har!
Började m hopp och det gick jättebra fast hon tvekade lite men det var nog för hindret var för högt o gräset totalt genomblöt, så när jag sänkte hindret gick det super!
Sen tog vi lite apportering, ett moment som vi har haft SÅNA problem med, jag har inte fått henne att hålla kvar i apportpinnen. Men nu så har jag börjat träna med en apportbock i stället o nu Äntligen med mycket träning så börjar även det momentet att lossna!
Sen gjorde jag lite ställande o läggande under gång.. läggandet var liten aning långsamt men det kan var aför dte blöta gräset, men ställandet gick verkligen bra!
Sen gjorde jag inkallning vilket också var så bra!
Sen lite linförighet.. där är hon seg i början men mot slutet går det alltid bra, så nu ska jag öva öva o öva igångsättningar till 1000!!!

den 1/6 ska jag tävla i Ystad o då ska jag öka min mål ytterligare ;D

så fruktansvärt skoj att ha en sån hund m så mycket arbetslust!<3

Info!

I denna bloggen kommer det bara handla om hundar!

Mest om min o Kimbas träning, om vad vi tränade, hur vi gjorde o hur det gick!

Jag bara älskar att träna hund! Nästan det roligaste som finns! Speciellt när man har en sån arbetsvillig hund som min lille Kimban e :)

Hej Hopp

image1

Detta är Kimba, en briard på 2 år o snart 4 månader!
Hon är 64 cm hög, fawnfärgad och helt underbar!
Hon är E. Dreamers Bohemia Elité o U. McMarras Mazetti Xll
Hennes intressen är busa, springa, träna, jaga allt som kommer i hennes väg och mysa m mig :D
Vi tränar på bruks så ofta som möjligt och denna terminen har det blivit 2 kurser.
Vi brukar också besöka lite utställningar där hon får bra kritik men det är mest för social o miljöträning + att det är skoj att prata m folk som har hund av samma ras.
För skojs skull har vi varit ute o tävlat lite i Lydnadsklass 1. Jag har även anmält oss till 3 st nu i Juni och fler kommer det absolut till att bli!
Hon är en härlig hund med mycket motor fast det bästa är att hon även har en "on-off"-knapp.

RSS 2.0